Haber

BM Genel Kurul Başkanı Körösi, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılması için destek istedi

BİRLEŞİK BM (BM) 77. Genel Konsey Lideri Csaba Körösi, Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı tahıl krizine atıfta bulunarak Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yenilenmesi için destek istedi.

Rusya-Ukrayna savaşı birinci yılına yaklaşırken gerçekleştirilen BM Genel Kurulu’nun Özel Acil Ukrayna Oturumu’nda konuşan Körösi, tüm taraflara “Karadeniz Tahıl Girişimi’nin Mart ayında yenilenmesi ve denetimlerin hızlandırılması” çağrısında bulundu. “.

Körösi, “Bu girişimin sürekli ve zamanında uygulanması, yalnızca hayat kurtarmak ve küresel fiyatları istikrara kavuşturmak için değil, aynı zamanda eylem halindeki kriz yönetiminin güçlü bir örneğini sağlamak için de kritik öneme sahiptir.” dedi. Antlaşmanın önemine sözleriyle değindi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Avrupa’nın on yıllardır görmediği çaresizliğe, yerinden edilmeye, yıkıma ve ölüme tanık olduğuna işaret eden Körösi, “Uluslararası insancıl hukukun doğrudan ihlali olan sivil altyapının sistematik olarak hedef alınması. , milyonlarca Ukraynalıyı kışın ortasında elektriksiz, susuz ve ısısız bıraktı. dedi.

Genel Konsey Lideri, “Moskova başlattığı savaşı sona erdirebilir ve bu korkunç kan dökülmesine son vermelidir” dedi. Tüm tarafları ve uluslararası toplumu Birleşmiş Milletler Şartı’nın değerlerine, ilkelerine ve amaçlarına yeniden bağlı kalmaya çağırdı.

“Ukrayna meşru müdafaa hakkını kullandı”

BM Genel Kurulu’nda konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, ülkesinde yaklaşık bir yıldır devam eden savaşa ilişkin, “Ukrayna, BM Tüzüğü’ndeki meşru müdafaa hakkını kullanırken, halkı savaşmayı tercih etti” dedi. hayatları için.” söz konusu.

“Sonuçta, çok daha güçlü saldırganı durdurabildik ve onu yeni işgal edilen bölgenin yarısından kovabildik.” Kuleba, “Rusya’nın boş müzakere çağrılarına kimse kanmasın” dedi. ekledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı, “Binlerce Ukraynalı çocuğun yeniden eğitilmek ve Rus ailelere evlatlık verilmek üzere zorla Rus ailelere nakledildiğini” kaydeden Ukrayna Dışişleri Bakanı, “Bu soykırımdır” dedi.

“Bu savaşta iki taraf yok: saldırgan ve kurban.” Bu nedenle Kuleba, üye ülkeleri BM Şartı’ndan, uluslararası hukuktan ve Genel Kurul kararlarından yana olmaya çağırdı.

“Oylanacak kararın hiçbir faydası olmayacak”

Ukrayna’dan sonra söz hakkına sahip olan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, “24 Şubat 2022’de tarihi başlatmak ve daha önce olan her şeyi görmezden gelmek, Batı’nın başkalarını şaşırtma ve olayların gerçek nedenlerini gizleme girişimidir” dedi. bu çatışma.” Hakkındaki suçlamalara yanıt verdi.

Nebenzia, Kiev yönetiminin Donetsk ve Luhansk halkına karşı “8 yıllık savaşı durdurmak için” ülkesinin özel askeri harekâtını başlattığını belirterek, Rusya Federasyonu’nu küresel veya bölgesel güvenliği yok etmekle suçlayan açıklamaların “ikiyüzlülük” olduğunu vurguladı. .

Rus temsilcisi, 2021’in sonunda Moskova’nın gerilimi azaltmak ve güvenlik garantileri sağlamak için birkaç girişimde bulunduğunu, ancak bu tür önlemlerin ABD ve müttefikleri tarafından reddedildiğini söyledi.

Nebenzia ekledi:

“Ukrayna bir piyondan başka bir şey değil ve Moskova diplomatik bir çözüme hazır olsa da, muhalifleri nükleer bir gücü yenebilecekleri boş yanılsamasından kurtulamıyorlar. Oylanan bir kararın hiçbir faydası olmayacak.”

Öte yandan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, geçen yıl yapılan acil BM Güvenlik Konseyi toplantısında Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağını yalanladığını hatırlattı.

Rusya’nın inkar politikasının bugün de devam ettiğini vurgulayan Greenfield, “Neler olduğunu gördük. Anaokulları, hastaneler bombalanıyor. Masum siviller katlediliyor. Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü mülteci kriziyle karşı karşıyayız.” dedi.

Yarın BM Genel Kurulu’nda oylamaya sunulacak karar taslağının tarihi bir taslak olduğuna işaret eden Greenfield, “Diplomasi ve diyaloğu destekleyelim. Diplomasi ve diyaloğa ‘evet’ diyelim” dedi. O çağırdı.

Tasarı oylanacak

Rusya-Ukrayna Savaşı birinci yılına girerken, BM de hafta boyunca hem Genel Kurul hem de Güvenlik Konseyi çerçevesinde bölgedeki son güvenlik durumunu görüşecek.

Bugün yapılacak Genel Kurul’da aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 70’ten fazla ülkenin temsilcisi konuşacak. Yarın devam edecek oturumda birçok ülkenin desteğini alması beklenen bağlayıcılığı olmayan bir karar oya sunulacak.

Karar taslağında üye devletlerden Ukrayna’da kalıcı, kapsamlı ve adil bir barışı desteklemeleri istenirken, Rusya’dan tüm askeri güçlerini Ukrayna topraklarından çekmesi için davette bulunulacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu