Dünya

‘Kimyasal Silahların Babası’ Fritz Haber, icatlarıyla nasıl bir yandan insanların hayatını kurtarırken bir yandan da yok etti?

Karanlık ve aydınlığın farklı bir kombinasyonuna sahip olmak FritzHaber, Belki de tarihe damgasını vurarak gerçeğin acı yanını gösteren seçkin örneklerden biridir. Bunu neden söylediğimizi yakında anlayacaksınız.

“Baktığınızda o, pek çok insanın hayatını kurtarmış, çok iyi bir insandı!” deme ihtimaliniz çok yüksek. Ancak bu tuhaf hikayeyi okurken gözden kaçırılan bir şey var: İnsanların açlıkla mücadelesine katkıda bulunmanın yanı sıra, kimyasal silahların geliştirilmesiO da öncülük yaptı ve toplu mezarlara sebep oldu.

Fritz Haber, 1868’de Almanya’da Yahudi bir ailenin oğlu olarak doğdu.

Babasının mesleği tüccardı ama o kimya alanında uzmanlaşmayı tercih etti. Bu seçim Haber’in hayatında bir dönüm noktası olacaktır. 1886’da kimyanın öncülerinden biri Robert Bunsen ve Carl Liebermannİle çalışmaya başladı.

Friedrich Wilhelm Üniversitesi’ndeDoktorasını 1891’de ve ardından 1894’te tamamladı. Karlsruhe Üniversitesi’ndeProfesör oldu ve çalışmalarında amonyak sentezi üzerine yoğunlaştı.

Almanya’da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi Bu bilim adamı, kararları ve uygulamalarıyla tüm insanlığın aleyhine dönmeyi başarmıştır. Profesörlüğü sırasında Carl Bosch ile yaptığı değerli çalışmalar, adını tarihe yazdıran tek şey oldu.

Bu çalışmalar sonucunda Yüksek ısı ve basınç altında hidrojeni ve havadaki nitrojeni amonyuma dönüştürmeyi başardı.İşte ipler koptu!

Bu dönemlerde insanlık olağanüstü bir kıtlıkla karşı karşıya kaldı.

Azotlu gübre eksikliği nedeniyle insanların öleceği yüksek sesle haykırıldı. Bu haberi duyan Haber, mesleğini dönüştüren bu buluşunu hayata geçirmek için yola çıktı. İnsanları doyurabilecek ve açlıktan ölmelerini önleyebilecek bir şey bulmaya çalıştı. başrol azotolmuş.

Azot, kendi halinde birçok kimyasal yansımaya tepki vermeyen bir gazdır. Ancak hayatımız için değeri yadsınamaz. İçin Yediğimiz ve hatta vücudumuzdaki proteinler azotlu bileşiklerdir.Bu bilgiler ışığında Haber ve Bosch, gübre üreterek insanları aç bırakmayacak bir şey geliştirmeye başladı.

Haber-Bosch adını veren ikili, yapay gübre üretimini büyük ölçüde kolaylaştırdı.

1909’da Haber, havadaki nitrojeni amonyağa dönüştüren bir cihaz yapmayı başardı. Bosch ayrıca çalışmada kullanılan osmiyum veya uranyum katalizörlerini ucuz oldukları için alüminyum ve manyetit oksitlerle değiştirdi. Böylece keşif endüstriyel alanda kullanılabilir hale geldi. Bunun gibi Gıda maddeleri de daha uygun fiyatlarla satışa sunuldu.

Bu buluş 20. yüzyılın başlarında dünya nüfusunu artırdı. beslenme gereksinimlerini karşılamakTarımsal verimlilikte büyük bir artışı tetikleyen değerli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Haber (1918) ve Bosch (1931), başarılarından dolayı Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü.

Carl Bosch

Günümüzde hala kullanılan bu buluş, dünya çapında gıda üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. İnsanların yaşamının önemli bir kısmı bu yöntemle üretilen ürünlere bağlıdır. gübrelerebuna göre şekillenmektedir.

Ancak Haber’in mesleği Birinci Dünya Savaşı’nın çıkmasıyla karanlık bir dönüm noktasına girdi. Tüm dünya onu icadıyla anarken, savaşın başında kendisine ‘Kimyasal Silahların Babası’ unvanını kazandırmak için girişimlerde bulundu. Onun için bütün dünyanın ikiye bölündüğünü söylüyoruz.

Alman Savaş Bakanlığı Kimya bölümünün başına atandığı yönündeki söylentilere rağmen vatanseverliğiyle tanınan Haber, Yahudiliği bırakıp Lutherci oldu ve klor gazını keşfeden bir ekibe liderlik etti. Bu, savaş sırasında binlerce insanın öldürülmesine neden oldu.

Bu gaz savaş alanlarında insanlara karşı silah olarak kullanıldı.

Haber, Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman ordusu için nitrojen bazlı patlayıcılar geliştirerek kimyasal savaş alanındaki çalışmalarına devam etti. Eğer BASF (kimya şirketi) o dönemde amonyak üretmeye başlamasaydı, savaş birkaç ay içinde ya da en iyi ihtimalle sona erecekti. AlmanyaSavaşa katılmayı göze alamazdı.

Amonyak üreten şirketler Mühimmat için nitrik asit üreterek patlayıcı sağladılar. Bütün meselenin bu olduğunu mu sanıyordun?

Başta da anlattığımız gibi Haber, insanları besleme konusunda çok yardımcı olan bir kimyagerdi. Ancak bu dönemde kurucusu Kaiser Wilhelm Enstitüsübir kısmını kimyasal silah laboratuvarına dönüştürdü.

Almanlar ilk kez 1915 yılında Fransızlara karşı klor gazını kullandı. klor gazı ciğerlerine doluyorAskerler korkunç bir ölüme mahkum edildi.

Haber hiçbir zaman eylemlerinin kötü olduğunu kabul etmedi.

Neredeyse kimyasal silahların bir sonucu olarak 100 bine yakın asker öldü Almanya teslim olduğunda Haber savaş suçlusu ilan edildi. Yanlışlıkla İsviçre’ye kaçan Haber de orada ölecekti.

1933’te iktidara geldi HitlerEnstitüde siyanür bazlı bir böcek ilacı geliştirdi. Ziklon B Adı geçen bu gazın üretimi insanlık tarihi açısından bir felaketti. Ziklon B, hepimizin bildiği gibi, Nazi kamplarında milyonlarca Yahudinin öldürülmesinde kullanılan gazdı.

HaberlerHer ne kadar binlerce insanın açlıktan ölmesini önlemiş bir dahi olsa da bu, onun katliamlarda kullanılan silahların hatalı üreticisi olduğu gerçeğini değiştirmez.

Kaynaklar: Britannica, Bilim Tarihi, Nobel Ödülü

Nazilerle ilgili diğer içeriğimiz:

haber-kepez.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu